Най-честите травми на бицепса

травми на бицепсаТе са руптура (скъсване) на сухожилието на дългата глава на двуглавия мишничен мускул (m. biceps brachii), контузията му и тендинитът на дългата глава на мускула. Първата – руптурата на сухожилието на дългата глава, се среща най-често при спортисти над 40 години и се получава на фона на постепенни дегенеративни промени от пренатоварване (свръхинтензивни тренировки с големи тежести).
 При млади трениращи претоварването на сухожилието обикновено предизвиква само възпалителна реакция. Механизмът на травмата най-често е силово избутващо движение. Затова и се среща най-често при спортове, изискващи взривно избутване на тежест – вдигане на тежести, гимнастика, хвърляне на диск, тласкане на гюле. В културизма и фитнеса рискови упражнения за получаването й често са изтласкване на щанга от тилен лег или полулег с тежест, раменни (милитъри) преси от стоеж и седеж, тройна флексия на горния крайник, изпълнена неправилно и с висока интензивност и др.

Травмата е особено честа при трениращи, вземащи анаболни стероиди, които отслабват сухожилията за сметка на увеличената мускулна сила и маса. Симптомите при тази травма са изпукване и силна болка отпред на рамото, флексията в лакътя и супинацията на предмишницата са затруднени и се появява нехарактерно изпъкване на мускула заради ретракцията (прибирането и свиването) му. Руптурите са непълни и пълни. При първите (както името подсказва) целостта на сухожилната тъкан е само частично нарушена. Лечението е неоперативно – рамото се обездвижва с шина за 3-5 дни. При пълната руптура сухожилната тъкан е скъсана изцяло.