Прогестеронът

Прогесерон
Прогестерон

Как ще реагирате ако ви кажа, че тестостеронът не е най-важният хормон за мъжа? И че един друг, който се счита за женски, е много по-важен? От него зависи не качването на маса, а изобщо здравето и дълголетието ви…

Познат и като Р4 и хормонът на жълтото тяло, прогестеронът е стероиден хормон от класа прогестини и заедно с естрогена е един от двата главни полови хормона при жените. Основното му действие е върху половите пътища и млечните жлези – той участва в женския менструален цикъл, бременността и ембриогенезиса. При жената се синтезира главно от яйчниците точно преди овулацията и се увеличава бързо след нея, от плацентата и в малки количества от надбъбречната кора и се отлага в адипозната (мастната тъкан). Отделянето му е подчинено на механизъм, действащ на принципа на обратната връзка. Той подтиска отделянето на лутеинизиращ хормон и в по-малка степен на фоликостимулиращия хормон.

Прогестеронът се синтезира в кората на надбъбречната жлеза от прегненолона, който пък се синтезира от холестерола. Допълнителен източник на прогестерон са млечните продукти – кравите се доят по време на бременност, количеството му в прясното мляко е високо и след консумацията му нивото на прогестерона се покачва. Като прекурсорен хормон той играе важна роля в синтеза на половите хормони – преработва се в тестостерон, естрогени, кортизол и алдостерон. В тялото действа като антагонист на естрогена и е допълнение към него – естрогенът напр. може да причини кисти и рак на гърдите, докато прогестеронът ги подтиска; естрогенът ускорява задържането на сол и вода, докато прогестеронът е натурален диуретик и т.н.