2 см за 6 седмици само с едно упражнение

6 - FEBRUARY 2006Бицепсите са царете на мускулните групи. Ако кажете на някого “Я да ти видя мускулите”, няма да си събуе панталоните и да покаже квадрицепси, а ще запретне ръкави. Модерният бодибилдинг съществува почти 100 години. Има буквално хиляди упражнения: някои описани като странни, други са класика, доказани в тренировките, а трети охулени като безполезни. Естествено винаги има различия, но някои са фаворити, доказали ефективността си във времето.

Към бицепсите се отнасят като към голяма мускулна група, докато те всъщност са малък мускул, побиращ се едва ли не в една длан, и са доста по-малки от трицепсите. И тъй като съм в бодибилдинга вече половин век, забелязах някои неща при тренировката им. Първото и най-важното е, че ако тренирате редовно ръцете, няма да е никак лесно да увеличите размера им, без да качите и теглото на тялото. След това е честотата – колко често да ги тренирате, за да качат възможно най-бързо размер? Тук има много мнения. Ако възстановяването ви е удивително бързо, може да ги тренирате дори по З пъти седмично. А може да постигнете отлични размери и ако ги тренирате само веднъж седмично. В идеалния вариант (при идеална почивка, хранене и възстановяване) аз съм за тренировката им два пъти седмично с поне 2-3 дена почивка между заниманията.
Веднага следва въпросът кои са най-добрите доказани упражнения за бицепсите през годините? Сгъването с щанга от стоеж е едно от тях. Другите са 45-градусовото скотово сгъване, концентричното сгъване от седеж и 35-градусовото сгъване с дъмбели от полулег. Трябва ли да ги правите всичките? Не – изберете само едно.